Ντελαγκράτσια: Το ελληνικό χωριό με τις βίλες και τις τεράστιες επαύλεις που θυμίζει Κηφισιά « Aitoloakarnania 247

Translate

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

ΤΟΠ NEWS

Τρίτη, 2 Απριλίου 2019

Ντελαγκράτσια: Το ελληνικό χωριό με τις βίλες και τις τεράστιες επαύλεις που θυμίζει Κηφισιά

Κατηγορία Ελλάδα στις   7:00 μ.μ.  |  Τρίτη, 2 Απριλίου 2019


«Θα σε πάρω να γυρίσω/Φοίνικα, Παρακοπή/Γαλησσά και Nτελαγκράτσια/και ας μου `ρθει συγκοπή..», τραγουδούσε ο μεγάλος μας ρεμπέτης Μάρκος Βαμβακάρης εξυμνώντας μέσα από τους στίχους της «Φραγκοσυριανής» την αγαπημένη του πατρίδα , τη Σύρο.

Ο ίδιος άλλωστε έπαιξε μουσική για πολλά χρόνια στα υπόγεια ταβερνάκια της Άνω Σύρου, όπου σήμερα βρίσκεται και μουσείο προς τιμήν του.

Αλλά ποια είναι η Ντελαγκράσια, το χωριό με το περίεργο όνομα που αναφέρει στους στίχους του;

Λίγοι, εκτός των ντόπιων, γνωρίζουν πως η Ντελαγκράτσια του Βαμβακάρη είναι η Ποσειδωνία, ένα από τα πιο δημοφιλή καλοκαιρινά θέρετρα της Σύρου.

Βρίσκεται νοτιοδυτικά του νησιού σε απόσταση 15 χιλιόμετρα περίπου από την Ερμούπολη και χαρακτηρίζεται από τις αρχοντικές επαύλεις που είναι χτισμένες δεξιά και αριστερά του κεντρικού δρόμου που διασχίζει το χωριό.

Ονομάζεται Ντελαγκράτσια από την καθολική εκκλησία του χωριού Madonna della Gratsia και Ποσειδωνία από το θεό της θάλασσας Ποσειδώνα.

Το ξεχωριστό χωριό με τις επαύλεις είναι ένα από τα ομορφότερα παραθαλάσσια μέρη του νησιού.

Δεν είναι τυχαίο πως αποτελούσε στα μέσα του 19ου αιώνα (και συνεχίζει να αποτελεί) το αγαπημένο θέρετρο για τους εύπορους Συριανούς. Οι Ερμοπουλίτες τις έκτισαν ανάμεσα στο 1850 και το 1880 εκατέρωθεν του κεντρικού δρόμου που διασχίζει το χωριό, το οποίο σχεδίαζαν μάλιστα να ενοποιήσουν σιδηροδρομικώς με την Ερμούπολη!

Οι επαύλεις με την έξοχη αρχιτεκτονική τους, τους κατάφυτους κήπους και τα αμέτρητα πεύκα και φοίνικες θυμίζουν τα εξοχικά της Κηφισιάς. Πολλές από αυτές διατηρούνται μέχρι σήμερα σε πολύ καλή κατάσταση διατηρώντας με τον τρόπο αυτό την αρχοντιά των περασμένων ετών.

Το υλικό που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή τους είναι ο πωρόλιθος και οι μαλτεζόπλακες λέγεται ότι έφτασαν με πλοία κατ’ ευθείαν από την Μάλτα στο λιμάνι της Ποσειδωνίας.

Από τις επαύλεις ξεχωρίζει η έπαυλη Τσιροπινά (πρώην δημάρχου της Ερμούπολης), που έχει χαρακτηριστεί ιστορικό και διατηρητέο μνημείο, ενώ σήμερα χρησιμοποιείται για διάφορες εκδηλώσεις.

Τα αρώματα από τους κήπους και τα θερμοκήπια που βρίσκονται στη γύρω περιοχή προσθέτουν μια ειδυλλιακή νότα στην ήδη μαγευτική ατμόσφαιρα.

Μην φύγετε αν δεν επισκεφθείτε τη λέσχη αριστοκρατών της περιοχής όπου υπάρχει το παλαιότερο ίσως στην Ελλάδα γήπεδο τένις αλλά και τον ιερό ναό του Άγιου Ιωάννου που έχει και το μεγάλο πανηγύρι κάθε χρόνο στις 29 Αυγούστου.

Φωτογραφίες: go2syros.gr, syrosisland.gr, syrosmap.com, siros.gr

Πηγή: dinfo.gr
Σας άρεσε; Πατήστε...
loading...

google-site-verification: googledd843cc8cd9e15a6.html